Zoeken
Veenendaal 19

Veenendaal gaat verkabelen

Eindelijk is het zover

Al meer dan 20 jaar was de gemeente Veenendaal aan het lobbyen om de 13 hoogspanningsmasten die midden in de bebouwde kom staan en alle hoogspanningslijnen die tussen de huizen hangen te verwijderen. Eindelijk is het nu zover en daarmee is Veenendaal één van de eerste gemeentes in Nederland, die gebruikmaakt van de wet Voortgang Energietransitie (VET) om bovengrondse hoogspanningsverbindingen onder de grond aan te brengen. Dit noemen we verkabelen. De start van de eerste HDD boring werd afgelopen augustus 2024 feestelijk gevierd en daarmee wordt aan de wensen van veel bewoners voldaan. De gemeente verbetert hiermee verder het leefklimaat in Veenendaal.

Veenendaal maps 1

Ondergronds brengen zonder sleuven te graven 

In opdracht van TenneT heeft Volker Energy Solutions de opdracht gekregen om de bestaande bovengrondse 150 kV-hoogspanningsverbinding, die over het bewoonde deel van Veenendaal loopt, onder de grond te brengen. In juni zijn we gestart met het aanleggen van het nieuwe ondergrondse tracé met een lengte van 4,5 km. Er is gekozen voor gestuurde boringen, en wel 8 stuks variërend in lengte van 166 tot 950 meter, waardoor er dus geen open ontgravingen nodig zijn wat de overlast voor de bewoners aanzienlijk beperkt. Ook de impact op het milieu en de omgeving is minimaal, zo worden er in door het boren heel veel bomen en beplanting gespaard en herplant en hoeft er veel minder werkterrein te worden aangelegd. Het tracé loopt ofwel door het groen of onder een watergang door. 

Veenendaal 17

Contact met omwonenden en overige betrokkenen is cruciaal

Omdat het project dwars door de bebouwde kom gaat is het noodzakelijk om goed contact te hebben met bewoners. Zo is er voor aanvang van de werkzaamheden een bewonersavond georganiseerd in het gemeentehuis en konden bewoners langs komen bij de Dag van de Energie open energie dag in september om vragen te stellen over aanpak en verloop van de werkzaamheden. Het project wordt aangelegd van West (Haarweg) naar Oost (Sportpark Wageningselaan).  Op de werklocaties zijn bouwhekdoeken geplaatst waarop de periode van de werkzaamheden staat en in de TenneT Bouwapp worden steeds nieuwsberichten, statusupdates en foto’s gedeeld.

Volker Energy Solutions heeft binnen het projectteam een gespecialiseerde omgevingsmanager, Wendy de Ronde die gezamenlijk met de communicatieadviseur van TenneT de bewoners en andere betrokken stakeholders van informatie voorziet. Daarnaast schakelt zij ook intensief met de belangrijkste instanties, zoals de Gemeente Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug en het Waterschap en zorgt voor de benodigde vergunningen en meldingen.

 

Veenendaal drone 1

De beschermde ringslang, het belang van ecologische maatregelen

Vanaf het werkterrein in gemeente Utrechtse Heuvelrug is al een boring uitgevoerd. Deze locatie had een ecologische waarde waarbij er ondermeer maatregelen nodig waren voor de beschermde ringslang. Er zijn schermen geplaatst om de slang te weren van ons werkgebied. Ook zijn er trappetjes geplaatst zodat de slang er wel uit kan maar niet in kan.

TenneT levert bij de aanbesteding conditionerende onderzoeken aan, waaronder natuur, archeologisch en milieu onderzoek. Hierin is onder andere beschreven waar je in de uitvoering  rekening mee moet houden, zoals de mitigerende maatregelen voor beschermde diersoorten. Je kunt hierbij denken aan het uitvoeren van werkzaamheden buiten de kwetsbare periode (voor veel soorten is dit het broedseizoen). Behoud van natuur is uiteraard van groot belang. 
 

Veenendaal mantelbuizen intrekken

Mantelbuizen intrekken

Op dit moment zijn wij nog druk bezig met de boringen en het intrekken van de mantelbuizen, 2 circuits in strengen van 4 x Ø250 HDPE. Drie voor de hoogspanningskabels en één voor de glasvezelkabel. Na het boren worden nu eerst de HDPE mantelbuizen ingetrokken. Hierin door komen dus drie hoogspanningskabels en een HDPE buis is bestemd voor glasvezelkabel 
Omdat er zoveel kilometers mantelbuis moesten worden klaargelegd om in te trekken, kwam het heel goed uit dat het Valleikanaal door Veenendaal loopt. Met het Waterschap zijn goede afspraken gemaakt en de mantelbuizen mogen uitgelegd worden in een deel van het kanaal, waar zij mooi drijven totdat ze weer aan de kant gehaald worden om ingetrokken te worden. In een later stadium worden de kabels door de mantelbuizen gehaald.
 

Veenendaal 24

Gestuurd Horizontaal Boren

Het boren gebeurt met een splinternieuwe elektrische boor, een zogenaamde 200tons rig en 100tons rig. De klus wordt uitgevoerd door de gespecialiseerde Boorafdeling van Visser & Smit Hanab. Het boren gebeurt met een elektrische rig op een diepte van 10 tot 20 meter. Hiermee is er geen risico op het verstoren van boomwortels en worden er geen andere kabels en leidingen geraakt. Inwoners hebben dus geen last van opengebroken straten maar zullen in ieder geval wel merken dat op sommige locaties aggregaten nodig zijn voor de stroomvoorziening van het boorequipment. De boring kan zo’n kilometer lang zijn, maar de boorlocaties liggen soms twee kilometer uit elkaar.

Is straks het nieuwe tracé helemaal gereed en getest en kan het in gebruik worden genomen, dan wordt begonnen met het afbreken van de masten en het verwijderen van de lijnen. Zo krijgen de bewoners van Veenendaal een heel ander uitzicht en de plaats een heel andere skyline en een totaal nieuwe ondergrondse infrastructuur voor de elektriciteitsvoorziening.