Zoeken
ploeg 1748

Ploegen en niet graven

Pilot met het inploegen van mantelbuizen voor HS-kabels

Volker Energy Solutions en netbeheerder TenenT testen in Zeeuws-Vlaanderen een nieuwe manier van het ondergronds aanleggen van elektriciteitskabels. De innovatieve methode die ze hiervoor gebruiken is het inploegen van mantelbuizen waardoor de 150.000 volt elektriciteitskabels kunnen worden getrokken. Dit is sneller, draagt bij aan het verlagen van uitstoot en heeft minder impact op natuur en milieu dan bij traditionele open ontgraving.

Nieuwe technieken 

Het uitbreiden en versterken van de elektriciteitsnetten is in het hele land van groot belang om te kunnen voldoen aan de steeds grotere vraag naar elektriciteit. Op steeds meer plekken in het land hebben we te maken met volle netten, waaronder in Zeeland. Het is belangrijk dat de netuitbreidingen en -versterkingen sneller gebeuren dan nu. De komende 10 jaar is er alleen al voor ondergrondse netuitbreidingen 4.000 kilometer nieuwe kabelaanleg nodig. “Met de huidige technieken maken we onvoldoende tempo en het is belastend voor de omgeving,” vertelt Ruud Meuwissen, projectleider bij TenneT. Samen met partners onderzoekt TenneT innovatieve oplossingen om kabels ondergronds aan te leggen waarmee e rsneller, goedkoper en met minder impact op de omgeving gewerkt kan worden. “Het inploegen van mantelbuizen is daar een voorbeeld van. Vandaag brengen we deze techniek in de praktijk om zo ervaring op te doen. 

ploeg 1422

Minder uitstoot, minder verstoring 

In plaats van grootschalige open graafwerkzaamheden, waarbij het landschap lange tijd verstoord blijft, worden de mantelbuizen direct in de grond ingebracht zonder diepe sleuven te graven. Hierdoor blijft de omgeving grotendeels intact en wordt de overlast voor omwonenden en de natuur beperkt. Er is nauwelijks grondverzet nodig en ingrijpende werkzaamheden, zoals ontwatering van terreinen met dieselpompen, kunnen worden vermeden. Sleufloze technieken zoals ploegen vereisen ook minder zware machines en brandstofgebruik, wat verder bijdraagt aan een verlaging van de CO₂-uitstoot. De aanpak levert direct voordelen op voor grondeigenaren en waterschappen, omdat het grondwaterpeil niet langdurig wordt verlaagd en de bodemstructuur behouden blijft.

Primeur voor Volker Energy Solutions

De methode is niet nieuw maar het inploegen van mantelbuizen is voor TenneT en Volker Enery Solutions wel een primeur. De mantelbuis wordt met behulp van een ploeg aangebracht in de grond. Na aanbrengen van de mantelbuis wordt de hoogspanningskabel erin geschoven. Dat werk kan losgekoppeld worden van elkaar. Zo kan de buis bijvoorbeeld buiten het broedseizoen aangelegd worden, of als planningen slim samen vallen. Kabels kunnen dan op een later moment in de buis geplaatst worden. Als de vraag naar netcapaciteit over 20 of 30 jaar verder groeit, kan de oude kabel eruit en een zwaardere erin. Dit levert een enorme reductie van CO₂-uitstoot en verlaging van kosten op ten opzichte van open ontgravingen. “Volker Energy Solutions wil graag vooroplopen als het gaat om initiatieven die een positieve impact hebben op de omgeving en het milieu bij de uitvoering van onze werkzaamheden. Daarom zijn we trots om hier samen met TenneT de ploegtechniek met mantelbuizen voor de hoogspanningskabels te demonstreren,” vertelt Jitze Bassa, manager Kabels bij Volker Enery Solutions. 
 

Volker Energy Solutions wil graag vooroplopen als het gaat om initiatieven die een positieve impact hebben op de omgeving en het milieu bij de uitvoering van onze werkzaamheden