Zoeken
Wybo en Robert gespiegeld

Dagje Schiphol Rijk; deel 2 Wybo Ruedisulj

Van marinier naar projectleider in de hoogspanning

Wybo Ruedisulj (33 jaar) is sinds mei 2023 projectleider bij Volker Energy Solutions, dit was een nieuw loopbaanpad voor Wybo nadat hij 12 jaar in dienst was bij het Korps Mariniers. Daar volgde hij de praktische en academische officiersopleiding, en later nog een Master in Military Strategic Studies met als specialisatie Management and Organization. Na nog 7 jaar dienen als officier bij het Korps Mariniers, nam Wybo het weloverwogen besluit om bij Volker Energy Solutions te gaan werken. Het feit dat hij inmiddels vader was geworden van een zoon, speelde daarbij zeker een rol.

Wybo in Rotterdam

Wybo; “Eerst heb ik over de sector nagedacht die de beste kansen bood voor mijn verdere professionele ontwikkeling – de bouw- en infrastructuursector in brede zin interesseert mij. Via de site van VolkerWessels heb ik een match gevonden als projectleider bij Volker Energy Solutions na een goed doorlopen sollicitatieproces. Ik vind de energietransitie erg interessant, die biedt als groeiende en snel ontwikkelende markt volop organisatorische, commerciële en technische kansen en uitdagingen”.

Het werk als projectleider
Wybo is projectleider in het team Groot Zakelijk op de locatie Schiphol Rijk, dit past hem goed: “De technische complexiteit en omgeving waren nieuw voor mij. Afgelopen jaar heb ik mijn kennis op een dusdanig niveau gebracht dat ik inhoudelijk leiding kan geven aan de projecten. Als projectleider moet je op een bepaald abstractieniveau acteren, maar ook kunnen schakelen over de details met de specialisten. In mijn functie ben ik met name bezig met het aansturen van het projectteam in brede zin; engineering, omgevingsmanagement, project control, werkvoorbereiding en uitvoering. 
In samenspraak met de sr. projectmanager Robert Kuijt onderhoud ik de klantcontacten en verzorg ik de interne en externe rapportages. Onze klanten zijn veelal datacenters of ontwikkelaars hiervan maar bijvoorbeeld ook Schiphol. Zowel gevraagd als ongevraagd denken wij met de klanten mee en voeren wij feasibility studies en quick scans uit waarna  wij kabelverbindingen en substations engineeren, realiseren, uitbreiden en onderhouden”.

Wybo en Robert op kantoor

De Grootzakelijke Markt is heel dynamisch en veelzijdig
“Nieuwe werken komen grotendeels organisch binnen door de goede relaties met en het opgebouwde vertrouwen van de klanten. Dit komt omdat wij kwaliteit leveren, helder communiceren, en heel belangrijk; veilig werken. 
Door de ervaring in het gebied kennen wij de omgeving en stakeholders van Schiphol-Rijk inmiddels zeer goed; eisen van en contacten bij bevoegde gezagen, bestaande infrastructuur en toekomstige plannen, grondeigenaren, etc. Met deze kennis kunnen wij onze klanten voorzien van adequaat advies. De dynamiek en de veelzijdigheid van de Grootzakelijke Markt ligt mij erg goed, daarbij heb ik meerdere projecten tegelijk, 7 op dit moment. De manier van werken met de klanten is over het algemeen flexibel en gebaseerd op vertrouwen, de lijntjes zijn ook kort. De klant betrekt je direct en legt veel bij je neer, wat wij dan weer voortvarend kunnen oppakken. Naast de flexibiliteit spreekt ook het commerciële aspect in de Grootzakelijke Markt mij aan, er zijn continue kansen en uitdagingen”.

Coachend leidinggeven en samenwerken
De samenwerking met Robert Kuijt is vanaf het eerste moment heel prettig en coachend geweest. “Hij heeft veel vertrouwen in mij, geeft veel verantwoordelijkheid, en biedt ondersteuning waar nodig. Door deze manier van werken heb ik mij snel kunnen ontwikkelen in deze nieuwe omgeving en rol. Waar Robert eerst meekeek is zijn ondersteuning nu vraag gestuurd.”
Zijn opleiding en vorige baan levert Wybo het voordeel dat hij zijn analytische capaciteiten en strategische inzichten goed heeft ontwikkeld. Het niet hebben van een technische achtergrond is soms zelfs een voordeel:

Wybo en Aart

“Ik kan mij niet laten verleiden om teveel in de details mee te denken. Ik weet goed hoe ik een team moet aansturen en wat de strategie van het bedrijf is. Ik wil de mensen in ons team graag het vertrouwen en de vrijheid geven, dat ze verdienen. Alleen samen kom je tot het eindproduct. 
Wat ik leuk vind aan mijn werk is de afwisseling; projecten in de engineering, uitvoering en tenderfase, het werken op de projectlocatie en op kantoor in Rotterdam, en het daarbij werken met diverse mensen binnen en buiten het bedrijf. Daarnaast  wil ik het hele bedrijf leren kennen, maar het bedrijf moet mij ook leren kennen. Dat zie ik als onderdeel van  mijn werk. De open cultuur van Volker Energy Solutions en de lage drempels sluiten daar goed bij aan”.

Ambities
Wybo wil graag doorgroeien van operationeel naar strategisch niveau: “Mijn interesse is strategievorming, hoe structureer je de organisatie en welke besluitvorming is hierbij nodig. Hoe gaan we ons versterken en verbeteren in deze dynamische sector? Om hier goed in te kunnen acteren, moet ik ook genoeg operationele kennis hebben. Het is mijn overtuiging dat je de dynamiek van meerdere projecten moet ervaren om de volgende stap te kunnen nemen”.